< Zpět do archivu

Degustační večer 12. října 2019 v 19h na Mádru! Cesta kolem světa: PINOT NOIR

Vážení a drazí hosté Hotelu Mádr & Restaurace U všech kukaček!

Po letní přestávce se opět vracíme k našim pravidelným degustačním večerům, jejichž rozpis jste od nás již před nějakou dobou obdrželi. Jak z něj bylo patrno, pro letošní sezónu jsme zvolili trochu jinou koncepci.

I nadále se budeme věnovat místům na vinařské mapě, která si své místo ve vinařském zeměpisu teprve hledají. Jejich vína byste v nabídce vinoték či restaurantů hledali marně. Přesto stojí za pozornost. To je nakonec hlavní důvod, proč naše degustační večery pořádáme. Máme snahu tato bílá místa na vinařské mapě zaplnit. Krom toho bychom ale chtěli některé večery věnovat tematicky některým odrůdám, a to buď koncentrovaně na jednu zemi nebo, jako v případě této degustace, představíme jednu odrůdu z různých zemí světa, abychom dokonale předvedli její rozmanitost.

Pinot noir. Odrůda, kterou jsme doposud v naší čtyřleté historii degustačních večerů zcela opomíjeli. Je tedy na čase se jí konečně věnovat. Původní vlastí odrůdy je pravděpodobně francouzské Burgundsko. Záznamy o existenci odrůdy zde jsou doloženy již ve 4. století (i když ji tu velmi pravděpodobně pěstovali již staří Římané), v 7. století v Porýní a v 9. století v okolí Bodamského jezera, kam ji mimochodem nechal převézt Karel Veliký roku 881. Z odrůdy Pinot noir se vyráběla vynikající červená vína, která Burgundsko proslavila.

Vína Pinot noir mívají různý charakter podle oblastí pěstování, ale i podle toho, jak s nimi vinař zachází. Typická vína Pinot noir jsou bledě rubínová až cihlově červená, s oranžovým až nazlátlým okrajem u sklenky, ve vůni jsou ovocné, hořkomandlové a kořenité tóny, chuť je plná, víno má nízký obsah kyselin, velmi jemné třísloviny a hebkost při klouzání po jazyku. Ve vůni a chuti můžeme hledat ostružiny, maliny, jahody, švestky, cassis, banány, černé třešně, brusinky, kdoule, hloh, vřes, pivoňky, jasmín, mátu, fialky, ve vyzrálých kůži, kouř hořícího dřeva, tlející listí, datle, fíky, sušené švestky, povidla, jahodový džem, moruše, hořké madle, hořkou čokoládu, kakao, kávu, hřebíček, ale i zvěřinu a lanýže, jód, mořskou sůl a oříšky, v úpravě barrique se přidává smetanově-vanilkový rozměr. Rozmanitost skutečně obrovská!

Během jednoho večere nejsme ani zdaleka schopni postihnout celou tuto rozsáhlou škálů vůní a chutí, které Pinot noir dokáže nabídnout. Po dlouhém přemýšlení, rozvažování a debatách jsme se rozhodli pro následující zástupce.

Jako aperitiv nám poslouží Pinot noir Rosé z našeho milovaného Alsaska, kde se pěstuje jako jediná modrá odrůda, a to zhruba na 8% tamějších vinic.

Ke studenému předkrmu budeme podávat Pinot noir uzrálý na vinici Ovčáry. Jen skuteční milovníci a znalci vín z České republiky vědí, že tuto vinici nenajdeme na Moravě, ale poněkud překvapivě v Čechách, a sice v blízkosti města Slaný. Víno zpracované v Žernoseckém vinařství u Litoměřic nás před lety, kdy jsme ho (roč. 2005) objevili, skutečně dostalo. A to zrovna velkými příznivci této odrůdy nejsme. Měli jsme tehdy krátce po návštěvě Burgundska a shodli jsme se, že by leckterému tamnímu vínu mohlo směle konkurovat.

Teplý předkrm doprovodí Pinot noir „PEPÍK" až z daleké Tasmánie. Víno, které tam vyrábí český emigrant z 50. let pan Josef Chromy a od něhož máme v našem vinném lístku další dvě jeho vína – Chardonnay a Sauvignon blanc.

Polévka a stejně tak Pinot noir „WEREWOLF" nás zavedou do Rumunska. Rumunská vína byla naším objevem předloňské sezóny, a i když jsme se i v loňském roce jeden večer věnovali Rumunsku, stále se tamních vín nedokážeme nabažit. I z tohoto důvodu jsme se rozhodli rumunského zástupce „nasadit" také do této degustace.

Za hlavním chodem se vypravíme za oceán, do drsného Oregonu, kde se v údolí Willamette urodil krásný plný Pinot noir „Four graces".

A závěr k dezertu? No nemůžeme snad ani jinak, naše cesta povede samozřejmě do pravlasti této odrůdy, do Burgundska, konkrétně do apelace POMMARD, bezesporu nejznámější burgundské označení původu na světě. Jak praví jeden průvodce vínem, „víno chutná tak, jak zní jeho jméno – jako hrom za teplého podzimního večera. Typičtější burgundské asi už nenajdeme."

Přesvědčili jsme Vás? Tak neváhejte a přijďte k nám užít si zajímavé kulinářské zážitky a špičková vína v příjemné společnosti a prostředí restaurace U všech kukaček!

Jako obvykle, jednotlivé degustační chody vždy osobně představí šéfkuchař – tentokrát pan Bohouš a someliérem prezentovaná vína budou doprovázena diapozitivy s obrázky hroznů, vinic, map a krajiny... Máte se tedy jako vždy určitě na co těšit!

Rádi bychom připomněli, že účast na tomto degustačním večeru je možná pouze po předchozí rezervaci. Nejlépe u personálu v restauraci, na recepci hotelu nebo mailem na adrese info@hotelmadr.cz případně telefonicky na čísle 722 908 202. Večer začíná již v 19:00h a cena celého pětichodového menu i s degustační sklenkou vína ke každému chodu zůstává na 950,- Kč.

Na setkání se moc těší Eva & Petr Větrovských a celý tým restaurace U všech kukaček!

MENU:

Aperitiv

Pinot noir Rosé 2018

Burghart – Spettel, Mittelwihr, Alsasko, Francie

Studený předkrm

Paštika z husích jater s brandy a brusinkami, podávaná se staročeským chlebem

Pinot noir 2015, pozdní sběr, viničná trať Ovčáry, Žernosecké vinařství, ČR

Teplý předkrm

Lamb shanks (pomalu pečené jehněčí nožičky ve fazolích, mrkvi, rajčatech a bylinkách)

Pinot noir "PEPÍK" 2011, Josef Chromy, Tasmánie, Austrálie

Polévka

Supă cu legume si găluște de carne (rumunská smetanovo – zeleninová polévka s masovými knedlíčky)

Pinot noir 2014 "WEREWOLF" (Vlkodlak), Recaş, Transylvánie, Rumunsko

Hlavní chod

Grilled Marinated Strip Loin Steak with Baby Carrots Glacer á Brun

Pinot Noir "FOUR GRACES" 2014, Willamette Valley, Oregon, USA

Dezert

Sorbet au Cassis

Pinot noir 2015, Joseph Faiveley, Pommard AOC, Burgundsko, Francie

A zde ještě malé shrnutí, co nás čeká příště:

16. listopadu: Srbsko, Černá hora, Severní Makedonie

7. prosince: Chile – Carmenere

11. ledna: Rakousko – červená vína

22. února: Chorvatsko

21. března: Tour du Monde – Sauvignon blanc

18. dubna: Argentina – Malbec

V úctě Vaši,

Eva & Petr Větrovských

a celý tým Restaurace U všech kukaček

< Zpět do archivu